Hijyen Denetimi Nedir?

Elektrik İç Tesisatı Periyodik Kontrolü Nedir?
18 Mayıs 2022
İş Makineleri Periyodik Kontrolleri Nasıl Yapılır?
26 Mayıs 2022

Hijyen Denetimi Nedir?

Hijyen, sağlıklı bir yaşam için yapılan faaliyetlerin ve bu amaç uğruna alınan önlemlerin tamamını kapsamaktadır. Her sektörde hijyen oldukça önemlidir, ancak gıda üretimi ve sunumu yapan işletmeler için hijyen çok daha önemlidir. Gıda sektörünün herhangi bir basamağında bulunan işletmelerin ortam koşullarının ve gıda ile temas halinde bulunan maddelerin insan sağlığını tehdit etmemesi son derece önemlidir. 

Gıda üretimi ya da sunumu yapan işletmelerin hijyen açısından herhangi bir problem yaşamamaları için çeşitli denetimler gerçekleştirilmektedir. Gerçekleştirilen bu denetimlere genel olarak “Hijyen Denetimi” adı verilmektedir. Bu denetim pek çok farklı işletmede gerçekleştirilebilir. Bunlardan bazıları şu şekildedir;

  • Catering Firmaları
  • Gıda üretimi yapan kuruluşlar
  • Oteller ve Restoranlar
  • Gıda ile temas eden herhangi bir malzeme üretimi yapan işletmeler

Bunlar gibi pek çok farklı işletme ve kuruluşta hijyen denetimleri gerçekleştirilebilir. Hijyen denetimi  son derece önemli bir denetim olduğu için bu konu ile ilgili değinilmesi gereken başka noktalar bulunmaktadır.

Hijyen Denetimi Nasıl Yapılır?

Hijyen denetiminin yapılmasının 2 farklı yolu vardır. Bunlar; Haberli Denetim ve Habersiz Denetim şeklindedir. Haberli Denetimde, denetim yapılacak işletmeye denetimin yapılacağı gün ve saat haber verilir. Habersiz Denetimde ise denetim ile ilgili gün ve saat bilgisi verilmez ve ani bir şekilde gerçekleştirilir. Hangi denetim türünden faydalanmak istediğinizi siz seçebilirsiniz. 

Denetim için yolunuzu seçtikten sonra denetiminde şu işlemler yapılmaktadır;

  • İşletmenin tüm alanlarında görsel incelemeler gerçekleştirilir.
  • Kişinin istemesi halinde farklı alanlardan örnekler alınır ve laboratuvar analizler yapılır.
  • Kişinin özel olarak kontrol edilmesini istediği noktalar varsa o noktalarında görsel ve teknik analizleri yapılır.

Hijyen denetimi kapsamında yapılan işlemlerin tamamı 17.12.2011 Tarih 28145 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Gıda Hijyen Yönetmeliği ve TS 13027 Gıda Üretim Yerlerinde Hijyen ve Sanitasyon Genel Kuralları Standardına göre yapılmaktadır.

Hijyen Denetimi Sırasında Kontrolü Yapılacak Noktalar

Hijyen denetimi kapsamında kontrolü yapılan noktalardan bazıları şu şekildedir;

  • İşletme hijyeni
  • Alet ve ekipman uygunluğu
  • Personel alanlarının kontrolü
  • Depolama şartları
  • Kullanılan kimyasalların uygunluğu
  • Ambalaj malzemelerinin kontrolü
  • Çevresel faktörlerin etkileri
  • Personel hijyeni ve sağlık kontrolleri
  • Sevkiyat şartları
  • Ziyaretçi kontrolleri
  • Atıkların kontrolü
  • Ortam havası analizleri
  • Aydınlatma kontrolü
  • Havalandırma kontrolü

Yapılan denetim esnasında bunlar gibi pek çok farklı noktanın kontrolleri yapılmaktadır. Hijyen denetimi kapsamında yapılan işlemlerden de anlaşılabileceği üzere bu denetim, alanında uzman çalışanlara ve gerekli belgelere sahip olan firmalar tarafından gerçekleştirilmektedir. 

Hijyen Denetimi yaptırmak istiyorsanız, Okco olarak alanında profesyonel çalışanlarımız ve profesyonel ekipmanlarımız ile hizmete hazırız. Daha fazla bilgi sahibi olmak için sitemizi inceleyebilir ya da iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

WhatsApp WhatsApp Destek Hattı