Yük platformu (Yük Asansörü) periyodik kontrolü amacı, iş yerinde iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenliği sağlamaktır. Bu açıdan da uyulması gerekli asgari şartları belirlemektir. İş ekipmanının güvenliğinin kurulma ve montaj şartlarına bağlı olduğu durumlarda ise ekipmanın kurulmasından sonra ekipmanın periyodik kontrolü yapılmalıdır. Yük platformunun ilk defa kullanılmadan önce ve her yer değişikliği durumunda periyodik muayenesi yapılmalıdır. Bunun sonucunda da doğru kurulduğu ve güvenli şekilde çalıştığını gösteren belge düzenlenir. Bununla birlikte ise yük platformu periyodik kontrolü süreci merak edilmektedir. Okco olarak bu yazımızda, yük platformu periyodik kontrolü hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.
6331 sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” kapsamında oluşturulan “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” gereğince Yük Platformu (Yük Asansörü) Periyodik Kontrolleri yapılması zorunludur.
İlginizi çekebilir: Basınçlı Kapların Periyodik Testleri Nelerdir? Nelerdir?
Yük Platformu (Yük Asansörü) Periyodik Kontrol muayenesi yılda bir defa yapılması zorunlu bir muayenedir. Periyodik muayene aralığı ve kriterleri standartlarda aksi bir şekilde belirlenmemiş iş ekipmanlarının periyodik kontrolleri ve muayeneleri, varsa imalatçının öngördüğü aralık ve kriterlerde yapılır.
Yük platformu periyodik kontrol muayenesinin sorumluluğu işverene aittir. Bu doğrultuda işverenin sorumlulukları ise aşağıdaki gibidir:
Genel olarak kaldırma ve iletme ekipmanlarının periyodik kontrolleri, makine mühendisleri, makine veya metal eğitimi bölümü mezunu teknik öğretmenler tarafından yapılabilir. Bunun yanı sıra makine tekniker veya yüksek teknikerleri tarafından da yapılmaktadır.
Yük Platformu (Yük Asansörü) ile ilgili ulusal ve uluslararası imalat, test ve deney standartları doğrultusunda ürünün teknik bilgilerinin yer aldığı bir form hazırlanır. Standardın istediği tüm fiziksel, mekanik ve görsel testler ile yük deneyleri yapılarak rapora kaydedilir. Oluşturulan Yük Platformu (Yük Asansörü) raporu, ilgili teknik uzmanın bulguları ve teknik yöneticinin de onayıyla hazırlanır.
Yük Platformu (Yük Asansörü) denetimi ve kontrolü sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda “hafif kusurlu” veya “ağır kusurlu” olmak üzere incelenen kontrol kriterleri, ekipmanının kullanımının “güvenli” mi yoksa “sakıncalı” mı olduğunu belirler. Yapılan tespitler sonucu kusurlu bir durum olmaması durumunda kontrolü yapılan yük platformu için inceleme kriterlerine sürekli uyması şartı ile bir sonraki kontrol tarihine kadar kullanılması “güvenlidir” şeklinde bir rapor verilir. Yapılan incelemelerde ağır kusurlu sayılan bir kritik inceleme söz konusu ise kontrolü yapılan Yük Platformu için inceleme kriterlerine sürekli uyması şartı ile bir sonraki kontrol tarihine kadar kullanılması “sakıncalıdır” şeklinde bir rapor sunulur.
Okco olarak bu yazımızda, yük platformu periyodik kontrolü süreçleri hakkında merak edilenleri sizler ile paylaştık. Amacımız, yerli ve yabancı paydaşlarımız ile periyodik kontrol, denetim ve belgelendirme alanında uluslararası ölçekte hizmet sunmaktır. Ürün ve hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Transpalet Vinç Periyodik Kontrol Muayenesi Nedir? Nasıl Yapılır?